Stoet 2019 uitzetting

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Traject carnavalstoet 2019

Jurering Keikoppencarnavalstoet.

Algemeen:

De jury wordt verondersteld een objectieve beoordeling te geven voor de Poperingse groepen. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën: jeugd, volwassenen en carnavalsvereniging.
Voor de eerste 2 categorieën geeft U enkel een algemene quotering hoe U de groep zou waarderen als U gewoon in het publiek zou staan. Probeer ook te zoeken naar een verhaal.

Voor de carnavalsverenigingen mag de beoordeling kritischer. Het is ook de bedoeling dat jury deze groepen beter “ontleedt”. Daarom dient U als jurylid 2 beoordelingen te geven.

Een algemene beoordeling zoals U dat deed voor de jeugd en volwassenen. Hiervoor kunt U vooraf hun uitleg eens lezen en deze in het achterhoofd houden. Dat helpt om de groep te appreciëren.

Als tweede beoordeling dient U punten te geven voor een specifiek aspect waaraan een carnavalsvereniging moet voldoen. Als jurylid wordt U één van de volgende specifieke aspecten toegewezen.

We vragen geen gelijke scores te geven voor 2 verschillende verenigingen, werken met halve punten is toegestaan.

  • De jury wordt gevraagd zich te verspreiden op het parcours. Het mag niet volstaan om in de buurt van de tribune een nummertje op te voeren en daarna slordig verder te doen.

  • De hoogste en laagste quotering van de algemene beoordeling wordt geschrapt.

  • Bij ex aequo bij de carnavalsvereniging, wint de vereniging met de hoogste score in de algemene beoordeling.

  • De voorzitter/voorzitster van de carnavalsadviesraad neemt plaats bij de jurybespreking als bijzit.

  • Mensen onder contract vallen niet onder deze reglementering. De groep onderhandelt individueel met de organisatie.

 

De aspecten:

Het thema :

Hier moet achterhaald worden in welke mate de vereniging iets probeert te vertellen. Proberen ze iets uit het dagelijkse leven voor te stellen als een karikatuur. Steken ze met andere woorden draak met iets. Dit kan over een actueel thema gaan die lokaal, nationaal of internationaal gekend is.

Profiel van deze juryleden (3 pers):
Iemand die het (lokale) nieuws volgt, weet wat er leeft in Poperinge en zin voor verbeelding heeft.

Het volume :
Hoe groot is deze groep. Grote, impressionante groepen zijn een meerwaarde voor de stoet.
Het volume is ook vaak een weerspiegeling van de hoeveelheid werk in een groep heeft gestoken. Een carnavalswagen is een pluspunt, deze moet beoordeeld worden aan de hand van lengte, breedte en hoogte. de punten worden gegeven op het algemene volume van de groep.

Profiel van deze juryleden (3 pers):
Iemand die goed lengtes kan schatten om dat hij ongeveer de lengte en breedte van een groep moet bepalen. Best staat dit jury lid op een lang recht stuk.

De afwerking :
Hoe goed is deze groep afgewerkt. Welke materialen zijn er gebruikt? Bv plastic zakken of dure stof. Is er veel werk in de groep gekropen? Was er veel naaiwerk? Hoe is uitwerking en afwerking van de wagen? Hoe is het schilderwerk? Past alles binnen het thema? Oog voor detail?

Profiel van dit jurylid (1 of 2 pers):
Hij of zij knutselt graag of kent wat van snit en naad en hebben artistieke feeling

Humor & enthousiasme :
Zet de groep aan om te (glim)lachen. Is het geen wat ze brengen een goeie grap. Het mag zelfs cynisch zijn. Als het ongegeneerd zwaar kwetst of racistisch wordt, mag dit ook blijken in de punten. Is de groep constant over het volledige traject?

Profiel van dit jurylid (1 persoon)
Iemand met gevoel voor humor en kennis van carnaval. Iemand die kan relativeren maar ook kan afwegen wanneer het er over is.

Beweging :
Zit er veel beweging in de groep of is het eerder een statisch geheel. Is er een dans? En zo ja, beweegt iedereen een beetje gelijk? Heeft men daarvoor geoefend? Is er enthousiasme?
Als dit het publiek kan meetrekken in de ambiance is dit zeker een pluspunt

Profiel van dit jurylid : (1 persoon)
Dit jurylid danst zelf graag, weet dat ritme belangrijk is