Orde van de Poperingsche Potüls

De Orde van de Poperingsche Potüls ontstond uit 2 verenigingen “wen der van” en de schufferlutten. in 2008 kwamen die twee groepen samen en er kon maar niet op een naam komen voor de nieuwe vereniging. Plots zij er iemand ze gaan nog denken dat we potuls zijn en ja de naam was gevonden! Iedereen denkt dat het woord Potul een domekloot wil zeggen, maar het dat is niets van waar... Potul betekend eindelijk een onbeleefd persoon. In de vereniging zitten ook leden van vroegere bekende groepen in Poperinge, onder andere de Poperingsche Hoppescheuten en de Kastaars. Wij bestaan uit een 26 leden en ook onze peter Nick Verbrugghe en meter Claudine Verstraete uit de Orde van de Dolle Dolfijntjes. 

Voorzitter is Xavier 'Safn' Inion, tevens ook prins geweest van de Orde van de Hommelknop, is voorzitter van het provinciaal bestuur van FEN Vlaanderen. Secretaris is bij ons Sarah-Jane Olley, en penningmeester is Michael Inion. 

In 2008 stelden wij een eerste prinskandidaat voor de Potüls bij de Orde van de Hommelknop, Luc Buseyne. Wegens ontevredenheid over de organisatie van de verkiezing en twijfelende beslissingen door de jury, beslisten we om zelf onze eigen verkiezing te organiseren maar met heel wat veranderingen tegenover de huidige Stadsprins verkiezing, deden wij een aanstelling voor prins of prinses van de Orde van de Poperingsche Potüls. We maakten weer een een gezonde carnavalsverkiezing met veel leute en plezier waar ook het concept met artiesten van toepassing was. Dus zowel voor jong of oud, iedereen vind wel iets die bij hem past. Eerst zorgen de artiesten voor de ambiance, daarna een goede fuif voor de jeugdigen onder ons.

Onze titel binnen de Poperingsche Potüls zij: prins Luc (nu geen lid meer van de vereniging), prins Geert, prins Jan, prins Dieter en prins Safn. bij de vrouwen hebben we prinses Lindsay, Prinses Caroline en keizerin Jannick. Ook richten we ieder jaar een 2daags eetfestijn in om onze kas te spijzen die gaat altijd door in september. Buiten de verenigingstitels hebben wij sinds 2019 ook Prins Djeffrey 'Tjepm' Ryckeghem als Prins van West-Vlaanderen.

Tijdens het jaar hebben wij ook onze wagenbouw en het maken van kostuums, soms worden die ook aangekocht en veranderd.

Buiten het seizoen hebben we nog tal activiteiten dat we inrichten voor onze leden.  Natuurlijk zijn wij ook te zien in de vele eetfestijnen van onze collega verenigingen. In het carnavalsseizoen doen we daar boven op nog de wekelijks verkiezingen en carnavalsbals. Ook doen we nog een 3 tal stoeten buiten Poperinge.

Met het carnavalsweekend in Poperinge starten we de vrijdagavond met onze opening met de partybus en schuimen we de plaatselijke horeca af. Iedereen mag natuurlijk gratis mee. De zondagmorgen om 11u11 is het onze receptie voor onze nieuwe prins op prinses en voor genodigden met aansluitend een maaltijd. daarna nemen de Poperingsche Potüls ook deel aan de Keikoppencarnavalstoet van Poperinge, waar wij als enige carnavalsvereniging deelnemen onder contract en niet meer onder jurering wegens twijfelende beslissingen. Na de stoet gaan we met onze groep op stap naar de plaatselijke cafe’s om de masjers te bekijken en mee te vieren en zo het carnavalsweekend af te sluiten en na te praten.


Orde van de Poperingsche Potüls
Voorzitter: 
Xavier Inion
Secretaris: 
Sarah-Jane Olley
Schatbewaarder: 
Michael Inion
Lokaal: 
Café Britannia
Orde van de Flodders

In het najaar van 1995 ontstond tussen pot en pint een nieuwe carnavalsvereniging met als lokaal Café Switch Road, in de Veurnestraat 132 te Poperinge. Patrick Geeraerd (intussen overleden in juni 2019) en Erna Meersdom waren dan ook onze eerste lokaalhouders. Na een tijdje pas vonden we een naam : OVD FLODDERS. Na vele jaren werd in onderling overleg met Patrick en Erna, besloten om een nieuw lokaal te zoeken voor onze vereniging en in juni 2014 zijn we verhuisd naar Flou's Eet en praatcafé Sedert 1 september 2019 zijn we verhuisd naar Café de Ster in Sint Jan Ter Biezen, omdat Bart van ons lokaal een nieuwe uitdaging is aangegaan en het lokaal werd gesloten.

Ons werkjaar kent enkele vaste activiteiten om geld in het laatje te brengen : op de 1e zondag van oktober is er een eetfestijn. In januari , op de 4e zaterdag, organiseren wij ons jaarlijks bal. Tot 2019 werd dit gekoppeld aan de verkiezing van prins en prinses carnaval van de derde leeftijd van Poperinge, maar vanaf 2020 organiseren wij deze verkiezing niet meer ! Wel blijft ons bal bestaan ! En jaarlijks organiseren we in mei een quiz ! De jaren voor deze quiz was er telkens een rommelmarkt in de Veurnestraat.

Ons hoofddoel is leute en plezier maken en uiteraard jaarlijks deelnemen aan de Poperingse keikoppencarnavalstoet. Heel wat lokale , maar ook nationale en algemene  thema’s kwamen al aan bod. De eerste plaats halen in de wedstrijd tussen de Poperingse carnavalsverenigingen is leuk, maar dit mag niet ten laste zijn van de groepssfeer. Toch haalden we al enkele keren de eerste plaats met thema’s rond het invoeren van de betalende vuilniszak in Poperinge, het opleggen van een maximum aantal fuiven in de Maeke Blydezaal om geluidsoverlast te verminderen, de discussie wat te doen met het oude zwembad, ons 20-jarig bestaan. Ook werkten we nog een aantal zeer andere mooie creaties uit zoals rond het hernieuwing van de Poperingse grote markt, het verdwijnen van de materniteit uit Poperinge.

Meerdere leden van onze vereniging werden ook al prins of prinses carnaval van Poperinge.

Orde van de Flodders
Voorzitter: 
Griet Defever
Secretaris: 
Danny Verbiese
Schatbewaarder: 
José Van der Perre
Lokaal: 
Café In De Ster (Sint-Jan-Ter-Biezen)
Orde van de Wietewoai's

De Orde van de Wietewoai's is onstaan in de zomer van 2012, met enkele carnavalisten uit verschillende verenigingen hadden wij graag een nieuwe vereniging gesticht. Voor het zoeken naar een passende naam voor onze groepering namen wij de West-Vlaamse woorden er bij. Het was dan al een discussie, eerst zouden we de 'Zurkeltrutten' heetten, maar dat zagen de mannen in de groep niet zitten. Dan maar nog iets passends zoeken en zo kwamen we op de naam de 'Wietewoai's'. Een wietewoai is een onnozelaar in het West-Vlaams. De naam was geklonken en dan nog een logo zoeken. Charly heeft het logo bedacht en onze toenmalige voorzitter Tony Stamper heeft het logo digitaal gemaakt. Dit resulteerde dan in twee hoppebellen met een leuk gezichtje erin en onze groepkleur werd oranje. Wij zijn voornamelijk gekend om onze jeugdige leden, de gemiddelde leeftijd van de groep ligt ongeveer op 22 jaar.

Jaarlijks organiseren wij in September ons eetfestijn met een huisgemaakt hammetje in witbier.

Orde van de Wietewoai's
Voorzitter: 
Charly Ruckebusch
Secretaris: 
Liza Barbry
Schatbewaarder: 
Lokaal: 
Orde van de Feestneuzen

De Orde van de Feestneuzen is ontstaan uit het toenmalige 'Blauwe Masker'. In 2002 is deze naam overgegaan naar de Orde van de Feestneuzen. In hetzelfde jaar werd de eerste Stadsprinses Carnaval van Poperinge verkozen. Elk jaar wordt een verkiezing gehouden waar meerdere kandidaten zich kunnen inschrijven om de titel van Stadsprinses Carnaval van Poperinge te bemachtigen. De verkiezing wordt door de actieve leden van de Orde van de Feestneuzen georganiseerd. 

Bij ons heeft elke prinses even veel inbreng dus is er beslist om geen effectieve voorzitster aan te stellen, maar ieder zijn deel te laten doen.

Orde van de Feestneuzen
Voorzitter: 
Evelyne Devos
Secretaris: 
Evelyne Devos
Schatbewaarder: 
Evelyne Devos
Lokaal: 
Orde van de Mamboetjess

De Orde van de Mamboetjess is een carnavalsvereniging die zijn activiteiten organiseert voor mensen met een beperking. Dit was in samenwerking met de werkgroep “Vorming en Actie” en zetten hiermee de kerngedachte van het carnaval extra in de verf: carnaval vier je samen, ongeacht wie je bent.

Ieder jaar in Februari richt de Orde de meest nobele verkiezing in die plaats vindt in zaal de Maeke Blyde te Poperinge. Daar worden er carnavalstitels uitgereikt in verschillende categorieën. Het is de bedoeling dat de kandidaten aan de hand van verschillende proeven zich een weg banen naar hun titel.

Tijdens het carnavalsweekend bieden de Orde van de Mamboetjess altijd hun jaarlijkse maaltijd aan op zondagmiddag.


Orde van de Mamboetjess
Voorzitter: 
Yo Vanden Broucke
Secretaris: 
Lies Soenen
Schatbewaarder: 
Lies Soenen
Lokaal: 
Orde van de Vleterbeekvissers

De groepering zag het levenslicht onder leiding van onder andere Leslie Deseyne, zelf kandidaat Stadsprins Carnaval van Poperinge in het jaar 1996. De groepering dat al meerdere malen mee aan de Keikoppencarnavalstoet met in 2014 een 2de plaats.

Ook organiseerden ze in het verleden tal van activiteiten, waaronder de Halloweenstoet. Sedert 2020 zijn de kaderfuncties herverdeeld en gaan ze met een vernieuwd bestuur er terug tegenaan.

Orde van de Vleterbeekvissers
Voorzitter: 
Leslie Deseyne
Secretaris: 
Schatbewaarder: 
Lokaal: 
Herberg Deseyne
Orde van de Dubbeldeckers

De Orde van de Dubbeldeckers is ontstaan uit een vriendengroep genaamd de Saint-Georges vrienden. Op 11 mei 2011 kreeg de vereniging zijn levenslicht, al snel groeide de vereniging uit tot op de dag van vandaag een carnavalsorde van 25 leden. Jaarlijks nemen de Dubbeldeckers mee aan de carnavalstoet met een actueel, maar ludiek carnavalsthema.

Voorzitter van de vereniging is Prins Kristof Roegiers, verkozen in het jaar 2013 als Stadsprins Carnaval van Poperinge. Hij leid de groepering samen met ondervoorzitter Gregory Ferla, die tevens ook al kandidaat Stadsprins Carnaval van Poperinge was. Debbly Deseyne zorgt ervoor dat alle financiële eindjes aan elkaar knopen, terwijl Bart Meeuw, eveneens Stadsprins Carnaval van Poperinge (2014) verantwoordelijk is voor de sociale media.

De verkiezing van Junior prins en prinses werd in de tijd overgenomen door de Orde van de Dubbeldeckers en deze organiseren ze nog steeds tot op de dag van vandaag. De verkiezing vindt ieder altijd plaats in November, ook is er jaarlijks is in Oktober ook het ribbetjesfestijn.

Orde van de Dubbeldeckers
Voorzitter: 
Bart Meeuw
Secretaris: 
Schatbewaarder: 
Debbly Deseyne
Lokaal: 
Café Saint-Georges

     vroegere
verenigingen

verleedn tid

Verenigingen die vroeger actief waren in Poperinge, maar die in de loop der jaren afscheid namen van het carnaval in Poperinge.

 • De Bierpietjes
 • Orde van de Blauwe Masker
 • De Crootogen
 • De Duumptjes 
 • De Hoppescheuten
 • De Kastaers
 • De Keiboerkes
 • De Kerels
 • De Landelijke Pleuten
 • De Leutemaekers
 • De Pottenstampers
 • De Puypegoaltjes
 • De Quasimodientjes
 • Sint-Syfilia
 • De Sint-Michielsvrienden
 • De Schuferlut'n
 • De Sneukelaars
 • Van de Pot gerukt
 • W'en der van
© 2019 VZW Keikoppencarnaval